20 mars 2020

Corona och utbildning på "distans"

Sociala medier överflödar av fantastiska och hjälpsamma lärare som delar tips om hur de tänker och löser uppgiften att undervisa sina elever via digitala medier närde nu inte finns i det fysiska klassrummet.
Att omställningen ställer kreativitet och finurlighet på sin spets är tydligt. Samtidigt är det svårt att lyfta blicket från enskilda tips i specifika kontexter och värdera alla listor som hjälpsamma distanserfarna lärare publicerar.
Hur löser jag min undervisningssituation? Att orientera sig bland alla tips och råd tar tid, tid som inte finns och utgår ofta från kompetensnivåer inte alla har.

Så, nu ska jag sälla mig till skaran av alla de som menar sig ha något att bidra med vad gäller undervisning i digitala miljöer.

Det är ingen NY "pedagogik" som krävs! Utgå från din kunskap och erfarenhet som lärare om vad som behövs för att stödja lärande. Sedan kan lite nya metodiska grepp behövas i situationen.

Material - Olika skolor har olika lärplattformar och lärarna på skolan har olika förtrogenhet med den. Ta hjälp av en kollega och du är osäker på hur du lägger upp nödvändig information till eleverna. Tänk på att strukturera den överskådligt.
Kommunikation - Använd något av de webbmötesverktyg skolan har tillgång till eller rekommenderar och samla eleverna på bestämda schematider. Realtidsmötet är viktigt i sig, men det vet du redan. Elever måste få stödjande struktur, uppmuntran och möjlighet att ställa frågor. Om några elever uteblir, glöm inte den förträffliga telefonens funktion.
Var tillgänglig! - Låt eleverna veta när och hur de kan få kontakt med dig.
Uppmuntra eleverna att stödja varandra i sociala medier.

Det finns otaliga tips och finlir i allt detta. En uppsjö av olika digitala hjälpmedel som kan vara fantastiska. Men, kom ihåg - enkelt är bra! och löser du den akuta kontakten med eleverna och kan sätta dom i arbete som du är tillgänglig och stöttar dom i så är det en god grund.

En personlig inspiratör för mig vad gäller nätbaserad undervisning hittar ni här https://www.youtube.com/watch?v=D7vooDcxUaA

Inga kommentarer: