27 nov. 2020

Ett intressant samtal om skola

Hittade, och tog mig tid att lyssna på Korhall & Netz som har en podd där olika gäster bjuds in till samtal. Så intressant och viktigt samtal med forskarna Anette Jahnke och Åsa Hirsh med utgångspunkt i deras rapport "Varför förbättras inte elevresultatet trots alla insatser?"

Rekommenderas varmt! följ länken

8 apr. 2020

Bra lärare


Min f.d. kollega Eva Hagström har en förmåga att sammanfatta och uttrycka viktiga perspektiv. Jag citerar... 

"Ken Bain har i en stor studie undersökt What the Best Collage Teachers Do (2004). Han skriver om urvalet av de lärare som skulle studeras att de inte sökte efter de mest populära lärarna och att ”classroom perfomance” inte heller var ett urvalskriterium. Istället sökte de lärare vars studenter lärde sig och ville fortsätta lära. Boken igenom upprepas frasen ”think, act and feel” – duktiga lärare genomför undervisning som stimulerar studenterna att tänka, handla och känna annorlunda än tidigare. Detta uttryck innebär ett aktivt avståndstagande från all syn på kunskap som avgränsade fakta. Inte heller goda provresultat ser Bain som tecken på ett gott lärarskap, av flera skäl, men inte minst eftersom det inte är helt ovanligt att studenter klarar examinationen utan att verkligen ha förstått det som studeras.”

20 mars 2020

Corona och utbildning på "distans"

Sociala medier överflödar av fantastiska och hjälpsamma lärare som delar tips om hur de tänker och löser uppgiften att undervisa sina elever via digitala medier närde nu inte finns i det fysiska klassrummet.
Att omställningen ställer kreativitet och finurlighet på sin spets är tydligt. Samtidigt är det svårt att lyfta blicket från enskilda tips i specifika kontexter och värdera alla listor som hjälpsamma distanserfarna lärare publicerar.
Hur löser jag min undervisningssituation? Att orientera sig bland alla tips och råd tar tid, tid som inte finns och utgår ofta från kompetensnivåer inte alla har.

Så, nu ska jag sälla mig till skaran av alla de som menar sig ha något att bidra med vad gäller undervisning i digitala miljöer.

Det är ingen NY "pedagogik" som krävs! Utgå från din kunskap och erfarenhet som lärare om vad som behövs för att stödja lärande. Sedan kan lite nya metodiska grepp behövas i situationen.

Material - Olika skolor har olika lärplattformar och lärarna på skolan har olika förtrogenhet med den. Ta hjälp av en kollega och du är osäker på hur du lägger upp nödvändig information till eleverna. Tänk på att strukturera den överskådligt.
Kommunikation - Använd något av de webbmötesverktyg skolan har tillgång till eller rekommenderar och samla eleverna på bestämda schematider. Realtidsmötet är viktigt i sig, men det vet du redan. Elever måste få stödjande struktur, uppmuntran och möjlighet att ställa frågor. Om några elever uteblir, glöm inte den förträffliga telefonens funktion.
Var tillgänglig! - Låt eleverna veta när och hur de kan få kontakt med dig.
Uppmuntra eleverna att stödja varandra i sociala medier.

Det finns otaliga tips och finlir i allt detta. En uppsjö av olika digitala hjälpmedel som kan vara fantastiska. Men, kom ihåg - enkelt är bra! och löser du den akuta kontakten med eleverna och kan sätta dom i arbete som du är tillgänglig och stöttar dom i så är det en god grund.

En personlig inspiratör för mig vad gäller nätbaserad undervisning hittar ni här https://www.youtube.com/watch?v=D7vooDcxUaA

11 feb. 2020

Olycksfall i arbetet!

Oj, någon skrev en annons lite fel... Men vad var fel? Att man skrev som man tänker eller att man inte tänker som man skrev?
Jobbannonsen som blev fel