3 apr. 2011

Temple GrandinNi som missade filmen om Temple Grandin i lördags på Tv missade verkligen något. Ni kan se den på SVTplay. En personskildring om möjligheter trots omgivningens motstånd. Det som verkligen berör - och skrämmer mig är att jag är helt övertgad om att Temple i dagens skolssystem hade sorterats bort - diagnostiserad och klassad som olämplig för högre studier. Temple säger detta själv i den föreläsning hon håller på TED. Hon saknar helt enkelt en yngre generation "nördar" i miljöer som Silicon Valley... Vart har de tagit vägen. Hon menar att nedmonteringen av "praktiska" och konstnärliga ämnen i skolan är djupt olycklig. Vi behöver alla sorters människor. Själv är hon professor vid Colorado State University. År 2009 utsågs hon till agronomie hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet för sitt arbete för att främja djurens välfärd.
Intressant är också att hon pekar på den undervisningsresurs som finns i att utnyttja vad som erbjuds på Internet. Varför sker inte det mer i skolan frågar hon.

Se föreläsningen:
Temple Grandin fick diagnosen autism som barn, och talar om hur hennes sinne fungerar. Hon delar med sig av sin förmåga att "tänka bildligt", som har hjälpt henne lösa problem typiska hjärnor missar. Hon argumenterar att världen behöver människor i autismspektrumet: bildliga tänkare, mönstertänkande och alla möjliga smarta nördar.

Inga kommentarer: