13 maj 2009

Pedagogisk grundsyn??

När jag tittar på hur besökare hittar till min blogg (jag har inte så många) så är den helt klart dominerande vägen att de googlat på "pedagogisk grundsyn" och fått napp på mitt tidigare inlägg om detta. Det får mig att undra över en mängd saker eftersom jag har en lite kritisk ton i min text. Hur läses den? Är den för kritisk? Hur många söker på google för att de själva har fått det svåra uppdraget att formulera sig kring detta, och vill undvika att skriva självklarheter som framhäver den egna positionen... som ingen annan heller ifrågasätter eller tycker annorlunda om... ?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, jag googlade på pedagogisk grundsyn. Tycker ditt inlägg var intressant, inte helt olikt mina tankar kring fenomenet. Googlade för att få lite andra infallsvinklar inför en "presentation" jag ska ha - ska presentera vårt utbildningsföretags pedagogiska grundsyn för några nyanställda utbildare, eller just att vi har en (ett dokument...). Det blir intressant! :-)

Ulf sa...

:) Tack för din kommentar. Nu blir jag nyfiken på vilket utbildningsföretag du kommer från...

Anonym sa...

Jaha, men det säger jag inte. ;-) Jag gjorde i alla fall ett experiment för att se om du hade rätt.. Jag delade in dem i grupper och de fick tre högar med ord som representerade värdeord, "lärarord" och "studerande-ord"; lärarord var t.ex. lära ut, förmedla, stödja, handleda; elevord var t.ex. nyfikenhet, motivation, passivitet, aktivitet osv. Det fanns både "negativa" och "positiva" ord och alla grupper fick olika ord med uppdraget att skriva ihop en några meningar lång pedagogisk grundsyn de kunde stå för. Min hypotes var att de utifrån olika värdeord skulle få med ungefär samma människosyn och samma syn på lärarens roll - och det fick de. Inte helt förvånande, eller hur? Ingen skrev att de hade värdeord lönsamhet, produktivitet och makt och såg eleverna som passiva och lata och älskade förmedlingspedagogik... inte helt förvånande... ;-) M.a.o behöver man inte presentera något dokument med floskler. (Möjligen (i mitt företag) för de gamla "rävarna" som varit med sen tidernas begynnelse).

Ulf O G sa...

Intressant, men ändå inte förvånande. Vi har en svaghet för positiva värdeord inom pedagogik trots vag betydelse. Har du sett youtubefilmen jag länkar till under inlägget om inlärningsstilar? Få sätter ett frågetecken bakom fenomenet idag.