8 maj 2012

NGL??!!

Just nu ägnar jag en del tid åt att försöka fundera på vad NGL innebär. NGL är ju Högskolan Dalarnas satsning på hur lärande samspelar med dagens teknik. På hemsidan står följande
Nästa generations lärande handlar om pedagogik som utvecklar teknik och hur vi på ett innovativt sätt kan utnyttja de möjligheter som dagens teknik ger för att möta pedagogiska utmaningar. Hur hanterar vi att vissa studenter lär bättre i små grupper och andra i enskilt arbete? Hur möter vi behovet av fortbildning i ett samhälle som förändras allt snabbare? Hur kan vi skapa undervisningssituationer som passar inte bara en typ av student utan alla studenter?
Nästa generations lärande är en vision om ett lärande som bygger på att tillsammans skapa kunskap.
Jag är inspirerad av utmaningen att jobba med detta men söker också ord och riktlinjer för att uttrycka vad detta kan innebära. En inspiration för mig är Michael Wesch som jag tipsat om tidigare i denna blogg och ju mer jag lyssnar på de filmer som Wesch själv och hans studenter gjort så inser jag värdet av hans arbete.
Dubbed "the explainer" by Wired magazine, Michael Wesch is a cultural anthropologist exploring the effects of new media on society and culture.
Nu hittade jag en ganska kort film på 16 min via TEDxNYED där Michael Wesch ger en mycket intressant bild och vision om hur medialandskapet påverkar och förändrar oss alla.
Utifrån denna film lekte jag lite med Sliderocket och kommer att presentera denna slide för en liten grupp lärare vid Högskolan Dalarna inom kort. Allt för att tillsammans fundera vidare på vad Nästa Generations Lärande innebär.

3 maj 2012

Landets lärarutbildningar är bra!

Dags att sluta skälla på lärarutbildningen! Ta hand om de riktiga skolproblemen istället!
Lärarutbildningskonventet tar till orda i SvD.

Svensk lärarutbildning är bra

En stor majoritet av nyutexaminerade lärare är nöjda med sin utbildning, visar en ny undersökning. Det är hög tid att politikerna slutar skälla på utbildningen och i stället tar krafttag för att göra läraryrket mer attraktivt, skriver Karin Mårdsjö Blume och Mats Tegmark, Lärarutbildningskonventet.