23 jan. 2009

webinar

Har upptäckt ett för mig nyord som faktiskt förekommer ganska flitigt om man söker på google. Själv är jag lite undrande över att betona rummets karaktär snarare än syfte och innehåll i träffen. Kanske är detta ändå både och... Men ett seminarium är ett seminarium oavsett om det sker i aulan, i ett klassrum, i korridorsutrymmen, i det fria (det är ju ibland platsbrist) eller i ett digitalt rum. Hur som helst så finns flera definitioner, bl.a.:
Webinar
Short for Web-based seminar, a presentation, lecture, workshop or seminar that is transmitted over the Web.
A key feature of a Webinar is its interactive elements -- the ability to give, receive and discuss information. Contrast with Webcast, in which the data transmission is one way and does not allow interaction between the presenter and the audience.
Kanske kan vi hitta flera ord för seminarier om det sker i olika rum... cafénar, korrinar eller om det är vackert väder och man bestämmer sig för, på grund av att det är för varmt och instängt inomhus, att hålla seminariet utomhus i gröngräset under solen. Då måste det bli solarium på svenska :)

Mentometer, Clickers, Audio Respons Systems...

Nu efterlyser Lasse Borelius exempel på användning av "clickers" i LearningNet. Begreppen för tekniken är många liksom de tekniska systemen som jag skrivit om tidigare, här och här och här. Men har ni erfarenhet? Kontakta honom! Det gör ni genom länken till hans e-post i artikeln.

22 jan. 2009

webbkonferenssystem

Jag fortsätter att nyfiket utforska olika webbkonferenssystem lite då och då eftersom det snart blir akut för flera lärosäten, att ersätta marratech, om de inte redan har gjort det. Jag förbereder en arbetsgrupp för detta och sonderar lite bara. På vägen hittade jag följande intressanta och användbara länkar. Först i en artikel på Wikipedia där begreppet "web conferens" reds ut och det nya märkliga begrebbet webinars nämns. Där länkar jag mig fram till "Comparison of web conferencing software" där ett antal (18) system jämförs. Denna artikel orsakar en del huvudbry och jag går vidare till nästa hållplats som låter spännande "Robin Good's Official Guide to Web Conferencing and Live Presentation Tools" Den kommer att ta tid att läsa... och frågan är om jag kommer att betala 59,95$ för full access en vecka... kanske.List of collaborative software är nästa artikel i wiki som kommer att vara användbar. Ytterligare ett tips för jämförelse kom med Vanessa Haakensons blogg "Top 5 FREE Video Conferencing Tools to Teach or Conduct Webinars"

Så, nu är det bara att plåga sina vänner genom att bjuda in dom till samtal i diverse olika miljöer.

Som avslutning på denna länksamling kan jag inte låta bli att nämna en ny portal där studenter (undrans varför de använder begreppet "elever", det trodde jag var mer tillämpbart för ungdomsskolan. Visst är man fortfarande student, om man studerar på högskola/universitet?...) betygsätter lärosäten, kurser, program och enskilda lärare. Inte vet jag om det är bra, men det finns nu i alla fall på följande plats http://studentertycker.se



20 jan. 2009

Från Kansas State University

Jag blir glad när jag hittar produktioner från Michael Wesch och hans studenter vid Kansas State University. De är underhållande, kreativa, analytiska och tankeväckande. Antagligen också mycket bra marknadsföring för lärosätet. Jag hoppas få till det att även svenska lärosäten erövrar det digitala rummet med liknande saker. Det främjar bildning och lockar till studier, tror jag...

A vision of students today
a short video summarizing some of the most important characteristics of students today - how they learn, what they need to learn, their goals, hopes, dreams, what their lives will be like, and what kinds of changes they will experience in their lifetime. Created by Michael Wesch in collaboration with 200 students at Kansas State University.

del 2

Så kom då del 2. Bered er på en stunds läsande om ni föjer P O Ågrens länkar..

15 jan. 2009

Tema betyg fortsätter...

Just nu ser jag en mängd goda inlägg om problematiken i betygssättande. P.O. Ågren från Umeå skriver om dilemmat med betygskriterier och inleder ämnet intressant. Han inbjuder till dialog i artikeln som heter Att skriva betygskriterier, del 1 och lovar en del 2 inom kort. Jag ser fram mot del 2.

13 jan. 2009

Om betyg, igen.

Jag återkommer i ämnet betyg och bedömning eftersom jag fick tipset att läsa Tomas Kroksmarks blogg. Bra tips skall föras vidare, tack Tysta Tankar! Kroksmark har skrivit en text som jag kommer att återvända till fler gånger. Det är en allvarlig kritik mot själva betygskonstruktionen i ungdomsskolan.
Texten skrevs år 2006 men har tydligen inte berört Björklund då propositionen från 2008 egentligen förvärrar den problematik som Kroksmark lyfter fram.
Knepigt att sätta målrelaterade betyg utan mål...


9 jan. 2009

Helpdesk 2.0

I et kynisk forsøk på å melke Helpdesk-sketsjens suksess, har Rune og Øystein nå laget en oppfølger.


3 jan. 2009

Medeltida Helpdesk

Jag letade bland mina filer i datorn efter en film jag använde i föreläsningar för några år sedan. Naturligtvis hittade jag den inte och blev mer och mer frustrerad tills jag kom att tänka på Youtube!!
En källa som nästan aldrig gör en besviken. Titta och ha det så skojigt :)