28 mars 2014

Michelinguidens kriterier på kvalitet inom utbildning?

Lyssnade på en föreläsning av Ken Robinson (igen) och började fundera över hans analogi med olika sätt att bereda mat som jämförelse med utbildningssystem.
Antingen väljer vi snabbmat - du vet exakt vad du får - inte särskilt spännande - ohälsosamt - samma överallt och lika för alla. 
Eller med michelinguidens kriterier "exclusive, different and excellence" Intressant! Vad driver vi åt för håll i sverige
Michelinguidens kriterier för bedömning är intressanta... går det att överföra till utbildning?
Stjärnorna delas ut endast baserat på maten som serveras. Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen:
1. Kvaliteten på råvarorna
2. ”Hantverket” – dvs smaken och tillagandet
3. ”Personligheten” – dvs hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck
4. Värde för pengarna
5. Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.
 

Dessutom MÅSTE vi få Konsten tillbaka in i utbildningssystemen.


Inga kommentarer: